پایگاه اطلاع رسانی آیت الله احمد فرخ فال

عید غدیرخم مبارکباد

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَةِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّةِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ

عید غدیر آن قدر باعظمت است که هیچ عیدی با آن برابری نمی کند؛ اين مجموعه از روایات بسیاری که در فضیلت و بزرگی این روز آمده،به نقل چهل حديث درباره این رخداد مهم و تاریخ ساز مي پردازد. ...
32594 نمایش | در تاریخ : 1397/6/7 | در موضوع : رویداد هفته

 فصل اول : جايگاه عيد غدير در مكتب

1- عيد خلافت و ولايت

زياد بن محمد قال: دخلت علي ابي عبد الله(ع) فقلت: للمسلمين عيد غير يوم الجمعة والفطر والاضحي؟ قال: نعم، اليوم الذي نصب فيه رسول الله(ص) اميرالمؤمنين(ع). مصباح المتهجد: 736. زياد بن محمد گويد: بر امام صادق(ع) وارد شدم و گفتم: آيا مسلمانان عيدي غير از عيد قربان و عيد فطر و جمعه دارند؟ امام(ع) فرمود: آري، روزي كه رسول خدا(ص) اميرمؤمنان(ع) را (به خلافت و ولايت) منصوب كرد.

2- برترين عيد امت

 قال رسول الله(ص):

يوم غدير خم افضل اعياد امتي و هو اليوم الذي امرني الله تعالي ذكره فيه بنصب اخي علي بن ابي طالب علما لامتي، يهتدون به من بعدي و هو اليوم الذي اكمل الله فيه الدين و اتم علي امتي فيه النعمة و رضي لهم الاسلام دينا. امالي صدوق: 125، ح 8.

رسول خدا(ص) فرمود:

روز غدير خم برترين عيدهاي امت من است و آن روزي است كه خداوند بزرگ دستور داد; آن روز برادرم علي بن ابي طالب را به عنوان پرچمدار (و فرمانده) امتم منصوب كنم، تا بعد از من مردم توسط او هدايت شوند، و آن روزي است كه خداوند در آن روز دين را تكميل و نعمت را بر امت من تمام كرد و اسلام را به عنوان دين براي آنان پسنديد.

3- عيد بزرگ خدا

عن الصادق(ع) قال: هو عيد الله الاكبر،و ما بعث الله نبيا الا و تعيد في هذا اليوم و عرف حرمته و اسمه في السماء يوم العهد المعهود و في الارض يوم الميثاق الماخوذ و الجمع المشهود. وسائل الشيعه، 5: 224، ح 1. امام صادق(ع) فرمود: روز غدير خم عيد بزرگ خداست، خدا پيامبري مبعوث نكرده، مگر اينكه اين روز را عيد گرفته و عظمت آن را شناخته و نام اين روز در آسمان، روز عهد و پيمان و در زمين، روز پيمان محكم و حضور همگاني است.

4- عيد ولايت

قيل لابي عبد الله(ع): للمؤمنين من الاعياد غير العيدين و الجمعة؟ قال: نعم لهم ما هو اعظم من هذا، يوم اقيم اميرالمؤمنين(ع) فعقد له رسول الله الولاية في اعناق الرجال والنساء بغدير خم. وسائل الشيعه، 7: 325، ح 5. به امام صادق(ع) گفته شد: آيا مؤمنان غير از عيد فطر و قربان و جمعه عيد ديگري دارند؟ فرمود: آري، آنان عيد بزرگتر از اينها هم دارند و آن روزي است كه اميرالمؤمنين(ع) در غدير خم بالا برده شد و رسول خدا مساله ولايت را بر گردن زنان و مردان قرار داد.

 5- روز تجديد بيعت

عمار بن حريز قال دخلت علي ابي عبد الله(ع) في يوم الثامن عشر من ذي الحجة فوجدته صائما فقال لي: هذا يوم عظيم عظم الله حرمته علي المؤمنين و اكمل لهم فيه الدين و تمم عليهم النعمة و جدد لهم ما اخذ عليهم من العهد والميثاق. مصباح المتهجد: 737. عمار بن حريز گويد: روز هجدهم ماه ذيحجه خدمت امام صادق(ع) رسيدم و آن حضرت را روزه يافتم. امام به من فرمود: امروز، روز بزرگي است، خداوند به آن عظمت داده و آن روز دين مؤمنان را كامل ساخت و نعمت را بر آنان تمام نمود و عهد و پيمان قبلي را تجديد كرد.

 6- عيد آسماني

 قال الرضا(ع): حدثني ابي، عن ابيه(ع) قال:

 ان يوم الغدير في السماءاشهر منه في الارض.

 مصباح المتهجد: 737.

امام رضا(ع) فرمود:

پدرم به نقل از پدرش (امام صادق(ع)) نقل كرد كه فرمود:

روز غدير در آسمان مشهورتر از زمين است.

7- عيد بي نظير

قال علي (ع): ان هذا يوم عظيم الشان،فيه وقع الفرج، ورفعت الدرج و وضحت الحجج وهو يوم الايضاح والافصاح من المقام الصراح،ويوم كمال الدين و يوم العهد المعهود... بحارالانوار، 97: 116. علي(ع) فرمود: امروز (عيد غدير) روز بس بزرگي است. در اين روز گشايش رسيده و منزلت (كساني كه شايسته آن بودند) بلندي گرفت و برهان هاي خدا روشن شد و از مقام پاك با صراحت سخن گفته شد و امروز روز كامل شدن دين و روز عهد و پيمان است.

8- عيد پربركت

الصادق(ع): والله لو عرف الناس فضل هذا اليوم بحقيقته لصافحتهم الملائكة في كل يوم عشر مرات... وما اعطي الله لمن عرفه ما لايحصي بعدد. مصباح المتهجد: 738. امام صادق(ع) فرمود: به خدا قسم اگر مردم فضيلت واقعي «روز غدير» را مي شناختند، فرشتگان روزي ده بار با آنان مصافحه مي كردند و بخششهاي خدابه كسي كه آن روز را شناخته، قابل شمارش نيست.

9- عيد فروزان

قال ابو عبد الله(ع): ... و يوم غدير بين الفطر والاضحي و يوم الجمعة كالقمر بين الكواكب. اقبال سيد بن طاووس: 466. امام صادق(ع) فرمود: ... روز غدير خم در ميان روزهاي عيد فطر و قربان و جمعه همانند ماه در ميان ستارگان است.

10- يكي از چهار عيد الهي

قال ابو عبد الله(ع):

اذا كان يوم القيامة زفت اربعة ايام الي الله عز و جل كما تزف العروس الي خدرها:

يوم الفطر و يوم الاضحي و يوم الجمعة و يوم غدير خم.

اقبال سيد بن طاووس: 466.

امام صادق(ع) فرمود:

هنگامي كه روز قيامت برپا شود چهار روز بسرعت بسوي خدا مي شتابند همانطور كه عروس به حجله اش بسرعت مي رود.

آن روزها عبارتند از: روز عيد فطر و قربان و جمعه و روز غدير خم.

 فصل دوم: شايسته ها و بايسته هاي غدير

11- روز پيام و ولايت

قال رسول الله(ص):

يا معشر المسلمين ليبلغ الشاهد الغائب، اوصي من آمن بي و صدقني بولاية علي، الا ان ولاية علي ولايتي و ولايتي ولاية ربي، عهدا عهده الي ربي و امرني ان ابلغكموه.

بحارالانوار 37: 141، ح 35.

رسول خدا(ص) (در روز غدير) فرمود:

اي مسلمانان! حاضران به غايبان برسانند: كسي را كه به من ايمان آورده و مرا تصديق كرده است، به ولايت علي سفارش مي كنم، آگاه باشيد ولايت علي، ولايت من است و ولايت من، ولايت خداي من است. اين عهد و پيماني بود از طرف پروردگارم كه فرمانم داد تا به شما برسانم.

12- روز اطعام

قال ابو عبد الله(ع):

... و انه اليوم الذي اقام رسول الله(ص) عليا(ع) للناس علما و ابان فيه فضله و وصيه فصام شكرا لله عزوجل ذلك اليوم و انه ليوم صيام و اطعام و صلة الاخوان و فيه مرضاة الرحمن، و مرغمة الشيطان.

 وسائل الشيعه 7: 328، ضمن حديث 12.

امام صادق(ع) فرمود:

عيد غدير، روزي است كه رسول خدا(ص) علي(ع) را بعنوان پرچمدار براي مردم برافراشت و فضيلت او را در اين روز آشكار كرد و جانشين خود را معرفي كرد، بعد بعنوان سپاسگزاري از خداي بزرگ آن روزه را روزه گرفت و آن روز، روز روزه داري و عبادت و طعام دادن و به ديدار برادران ديني رفتن است. آنروز روز كسب خشنودي خداي مهربان و به خاك ماليدن بيني شيطان است.

13- روز هديه

عن امير المؤمنين(ع) قال:

... اذا تلاقيتم فتصافحوا بالتسليم و تهابوا النعمة في هذا اليوم، و ليبلغ الحاضر الغائب، والشاهد الباين، وليعد الغني الفقير والقوي علي الضعيف امرني رسول الله(ص) بذلك.

وسائل الشيعه 7: 327.

امير المؤمنين(ع) (در خطبه روز عيد غدير) فرمود:

وقتي كه به همديگر رسيديد همراه سلام، مصافحه كنيد، و در اين روز به يكديگر هديه بدهيد، اين سخنان را هر كه بود و شنيد، به آن كه نبود برساند، توانگر به سراغ مستمند برود، و قدرتمند به ياري ضعيف، پيامبر مرا به اين چيزها امر كرده است.

14- روز كفالت

عن امير المؤمنين(ع) قال:

... فكيف بمن تكفل عددا من المؤمنين والمؤمنات وانا ضمينه علي الله تعالي الامان من الكفر والفقر وسائل الشيعه 7: 327.

امير مؤمنان(ع) فرمود:

... چگونه خواهد بود حال كسي كه عهده دار هزينه زندگي تعدادي از مردان و زنان مؤمن (در روز غدير) باشد، در صورتي كه من پيش خدا ضامنم كه از كفر و تنگدستي در امان باشد.

15- روز سپاس و شادي

 قال ابو عبد الله(ع):

... هو يوم عبادة و صلوة و شكر لله و حمد له،و سرور لما من الله به عليكم من ولايتنا،و اني احب لكم ان تصوموه.

وسائل الشيعه 7: 328، ح 13.

امام صادق(ع) فرمود:

عيد غدير، روز عبادت و نماز و سپاس و ستايش خداست و روز سرور و شادي است به خاطر ولايت ما خاندان كه خدابر شما منت گذارد و من دوست دارم كه شما آن روز را روزه بگيريد.

16- روز نيكوكاري

عن الصادق(ع):

... و لدرهم فيه بالف درهم لاخوانك العارفين،فافضل علي اخوانك في هذا اليوم و سر فيه كل مؤمن و مؤمنة.

مصباح المتهجد: 737.

از امام صادق(ع) نقل شده كه فرمود:

يك درهم به برادران با ايمان و معرفت، دادن در روز عيد غدير برابر هزار درهم است، بنابراين در اين روز به برادرانت انفاق كن و هر مرد و زن مؤمن را شاد گردان.

17- روز سرور و شادي

 قال ابو عبد الله(ع):

 انه يوم عيد و فرح و سرورو يوم صوم شكرا لله تعالي.

 وسائل الشيعه 7: 326، ح 10.

 امام صادق(ع) فرمود:

 عيد غدير، روز عيد و خوشي و شادي است و روز روزه داري به عنوان سپاس نعمت الهي است.

 18- روز تبريك و تهنيت

 قال علي(ع):

 عودوا رحمكم الله بعد انقضاء مجمعكم بالتوسعة علي عيالكم، والبر باخوانكم والشكر لله عزوجل علي ما منحكم، واجتمعوا يجمع الله شملكم، و تباروا يصل الله الفتكم، و تهانؤا نعمة الله كما هنا كم الله بالثواب فيه علي اضعاف الاعياد قبله و بعده الا في مثله... بحارالانوار 97: 117.

 علي(ع) فرمود:

 بعد از پايان گردهم آيي خود (در روز غدير) به خانه برگرديد، خدا بر شما رحمت فرستد. به خانواده خود گشايش و توسعه دهيد، به برادران خود نيكي كنيد، خداوند را بر اين نعمت كه شما را بخشيده است، سپاس گزاريد، متحد شويد تا خدا به شما وحدت بخشد، نيكويي كنيد تا خدا دوستيتان را پايدار كند، به همديگر نعمت خدا را تبريك بگوئيد، همانطور كه خداوند در اين روز با چندين برابر عيدهاي ديگر پاداش دادن به شما تبريك گفته، اين گونه پاداشها جز در روز عيد غدير نخواهد بود.

 19- روز درود و برائت

 روي الحسن بن راشد عن ابي عبد الله(ع) قال:

 قلت: جعلت فداك، للمسلمين عيد غيرالعيدين؟ قال: نعم، يا حسن! اعظمهما و اشرفهما، قال: قلت له: و اي يوم هو؟

 قال: يوم نصب اميرالمؤمنين(ع) فيه علما للناس.

 قلت له: جعلت فداك وما ينبغي لنا ان نصنع فيه؟

 قال: تصومه يا حسن و تكثر الصلوة علي محمد و آله فيه و تتبرا الي الله، ممن ظلمهم،فان الانبياء كانت تامر الاوصياء باليوم الذي كان يقام فيه الوصي ان يتخذ عيدا.

 مصباح المتهجد: 680.

 حسن بن راشد گويد:

 به امام صادق(ع) گفتم: آيا مسلمانان بجز آن دو عيد، عيد ديگري هم دارند؟ فرمود: بله، بزرگترين و بهترين عيد. گفتم: كدام روز است؟

 فرمود: روزي كه اميرمؤمنان بعنوان پرچمدار مردم منصوب شد.

 گفتم: فدايت شوم در آن روز سزاوار است، چه كنيم؟ فرمود: روزه بگير و درود برمحمد و آل او بفرست و از ستمگران به آنان برائت بجوي، زيرا پيامبران به جانشينان دستور مي دادند كه روزي را كه جانشين انتخاب مي شود، عيد بگيرند.

 20- عيد اوصياء

 عن ابي عبد الله(ع) قال:

 ... تذكرون الله عز ذكره فيه بالصيام والعبادة والذكر لمحمد و آل محمد، فان رسول الله(ص) اوصي اميرالمؤمنين ان يتخذ ذلك اليوم عيدا، و كذلك كانت الانبياء تفعل، كانوا يوصون اوصيائهم بذلك فيتخذونه عيدا.

 وسائل الشيعه 7: 327، ح 1.

 امام صادق(ع) فرمود:

 در روز عيد غدير، خدا را با روزه و عبادت و ياد پيامبر و خاندان او يادآوري كنيد، زيرا رسول خدا به اميرالمؤمنين سفارش كرد كه آن روز را عيد بگيرد، همينطور پيامبران هم به جانشينان خود سفارش مي كردند كه آن روز را عيد بگيرند، آنان هم چنين مي كردند.

 21- روز گشايش و درود

 عن ابي عبد الله(ع) قال:

 والعمل فيه يعدل ثمانين شهرا، و ينبغي ان يكثر فيه ذكر الله عزوجل، والصلوة علي النبي(ص) ، ويوسع الرجل فيه علي عياله.

 وسائل الشيعه 7: 325، ح 6.

 امام صادق(ع) فرمود:

 ارزش عمل در آن روز (عيد غدير) برابر با هشتاد ماه است، و شايسته است آن روز ذكر خدا و درود بر پيامبر(ص) زياد شود، و مرد، بر خانواده خود توسعه دهد.

 22- روز ديدار رهبري

 عن مولانا ابي الحسن علي بن محمد(ع) قال لابي اسحاق:

 و يوم الغدير فيه اقام النبي(ص) اخاه عليا علما للناس و اماما من بعده،[قال] قلت:

 صدقت جعلت فداك، لذلك قصدت، اشهد انك حجة الله علي خلقه.

 وسائل الشيعه 7: 324، ح 3.

 امام هادي(ع) به ابواسحاق فرمود:

 در روز غدير پيامبر اكرم(ص) برادرش علي(ع) را بلند كرد و به عنوان پرچمدار (و فرمانده) مردم و پيشواي بعد از خودش معرفي كرد.

 ابواسحاق گفت: عرض كردم، فدايت شوم راست فرمودي. به خاطر همين به زيارت و ديدار شما آمدم، گواهي مي دهم كه تو حجت خدا بر مردم هستي.

23- روز تكبير

 عن علي بن موسي الرضا(ع) :

 من زار فيه مؤمنا ادخل الله قبره سبعين نورا و وسع في قبره و يزور قبره كل يوم سبعون الف ملك ويبشرونه بالجنة.

 اقبال الاعمال: 778.

 امام رضا(ع) فرمود:

 كسي كه در روز (غدير) مؤمني را ديدار كند، خداوند هفتاد نور بر قبر او وارد مي كند و قبرش را توسعه مي دهد و هر روز هفتاد هزار فرشته قبر او را زيارت مي كنند و او را به بهشت بشارت مي دهند.

 24- روز ديدار و نيكي

 قال الصادق(ع):

 ينبغي لكم ان تتقربوا الي الله تعالي بالبر والصوم والصلوة و صلة الرحم و صلة الاخوان، فان الانبياء عليهم السلام كانوا اذا اقاموا اوصياءهم فعلوا ذلك و امروا به.

 مصباح المتهجد: 736.

 امام صادق(ع) فرمود:

 شايسته است با نيكي كردن به ديگران و روزه و نماز و بجاآوردن صله رحم و ديدار برادران ايماني به خدا نزديك شويد، زيرا پيامبران زماني كه جانشينان خود را نصب مي كردند، چنين مي كردند و به آن توصيه مي فرمودند.

 25- نماز در مسجد غدير

 عن ابي عبد الله(ع) قال:

 انه تستحب الصلوة في مسجد الغديرلان النبي(ص) اقام فيه امير المؤمنين(ع)و هو موضع اظهرالله عزوجل فيه الحق.

 وسائل الشيعه 3: 549.

 امام صادق(ع) فرمود:

 نماز خواندن در مسجد غدير مستحب است، چون پيامبر اكرم(ص) در آنجا اميرمؤمنان(ع) را معرفي و منصوب كرد. و آنجايي است كه خداي بزرگ، حق را آشكار كرد.

 26- نماز روز غدير

 عن ابي عبد الله(ع) قال:

 و من صلي فيه ركعتين اي وقت شاء و افضله قرب الزوال و هي الساعة التي اقيم فيها اميرالمؤمنين(ع) بغدير خم علما للناس و... كان كمن حضر ذلك اليوم...

 وسائل الشيعه 5: 225، ح 2.

 امام صادق(ع) فرمود:

 كسي كه در روز عيد غدير هر ساعتي كه خواست، دو ركعت نماز بخواند و بهتر اينست كه نزديك ظهر باشد كه آن ساعتي است كه اميرالمؤمنين(ع) در آن ساعت در غدير خم به امامت منصوب شد، (هر كه چنين كند) همانند كسي است كه در آن روز حضور پيدا كرده است...

 27- روزه غدير

 قال الصادق(ع):

 صيام يوم غدير خم يعدل صيام عمر الدنيا لو عاش انسان ثم صام ما عمرت الدنيا لكان له ثواب ذلك. وسائل الشيعه 7: 324، ح 4.

 امام صادق(ع) فرمود:

 روزه روز غدير خم با روزه تمام عمر جهان برابر است. يعني اگر انساني هميشه زنده باشد و همه عمر را روزه بگيرد، ثواب او به اندازه ثواب روزه عيد غدير است.

 28- روز تبريك و تبسم

 عن الرضا(ع) قال:

 ... و هو يوم التهنئة يهنئ بعضكم بعضا،فاذا لقي المؤمن اخاه يقول:

 «الحمد لله الذي جعلنا من المتمسكين بولاية امير المؤمنين و الائمة(ع)»

 و هو يوم التبسم في وجوه الناس من اهل الايمان...

 اقبال: 464.

 امام رضا(ع) فرمود:

 عيد غدير روز تبريك و تهنيت است. هر يك به ديگري تبريك بگويد، هر وقت مؤمني برادرش را ملاقات كرد، چنين بگويد: «حمد و ستايش خدايي را كه به ما توفيق چنگ زدن به ولايت اميرمؤمنان و پيشوايان عطا كرد» آري عيد غدير روز لبخند زدن به چهره مردم با ايمان است...

 فصل سوم: ولايت در غدير

 29- پيامبر و ولايت علي(ع)

 عن ابي سعيد قال:

 لما كان يوم غدير خم امر رسول الله(ص) مناديا فنادي: الصلوة جامعة، فاخذ بيد علي(ع) و قال:

 اللهم من كنت مولاه فعلي مولاه،اللهم وال من والاه، و عاد من عاداه.

 بحارالانوار 37: 112، ح 4.

 ابو سعيد گويد:

 در روز غدير خم رسول خدا(ص) دستور داد: منادي ندا دهد كه: براي نماز جمع شويد. بعد دست علي(ع) را گرفت و بلند كرد و فرمود:

 خدايا كسي كه من مولاي اويم پس علي هم مولاي اوست، خدايا دوست بدار كسي را كه علي را دوست بدارد و دشمن بدار كسي را كه با علي دشمني كند.

 30- زندگي پيامبرگونه

 قال رسول الله(ص):

 من يريد ان يحيي حياتي، و يموت مماتي،ويسكن جنة الخلد التي وعدني ربي فليتول علي ابن ابي طالب،(ع)فانه لن يخرجكم من هدي،ولن يدخلكم في ضلالة.

 الغدير 10: 278.

 رسول خدا(ص) فرمود:

 كسي كه مي خواهد زندگي و مرگش همانند من باشد و در بهشت جاودانه اي كه پروردگارم به من وعده كرده، ساكن شود، ولايت علي بن ابي طالب(ع) را انتخاب كند، زيرا او هرگز شما را از راه هدايت بيرون نبرده، به گمراهي نمي كشاند.

 31- پيامبر و امامت علي(ع)

 عن جابر بن عبد الله الانصاري قال: سمعت رسول الله(ص) يقول لعلي بن ابي طالب(ع):

 يا علي! انت اخي و وصيي و وارثي وخليفتي علي امتي في حيوتي و بعد وفاتي محبك محبي و مبغضك مبغضي و عدوك عدوي.

 امالي صدوق: 124، ح 5.

 جابربن عبد الله انصاري مي گويد:

 از رسول خدا(ص) شنيدم كه به علي بن ابي طالب(ع) فرمود:

 اي علي، تو برادر و وصي و وارث و جانشين من در ميان امت من در زمان حيات و بعد از مرگ مني. دوستدار تو دوستدار من و دشمن و كينه توز تو دشمن من است.

 32- پايه هاي اسلام

 عن ابي جعفر(ع) قال:

 بني الاسلام علي خمس:

 الصلوة و الزكوة و الصوم و الحج و الولاية و لم يناد بشي ء ما نودي بالولاية يوم الغدير.

 كافي 2، 21، ح 8.

 امام باقر(ع) فرمود:

 اسلام بر پنج پايه استوار شده است: نماز، زكات، روزه، حج و ولايت و به هيچ چيز به اندازه آنچه در روز غدير به ولايت تاكيد شده، ندا نشده است.

 33- ولايت جاودانه

 عن ابي الحسن(ع) قال:

 ولاية علي(ع) مكتوبة في صحف جميع الانبياء ولن يبعث الله رسولا الا بنبوة محمد ووصية علي(ع). سفينة البحار 2: 691.

 امام كاظم(ع) فرمود:

 ولايت علي(ع) در كتابهاي همه پيامبران ثبت شده است و هيچ پيامبري مبعوث نشد، مگر با ميثاق نبوت محمد(ص) و امامت علي(ع).

 34- ولايت و توحيد

 قال رسول الله(ص):

 ولاية علي بن ابي طالب ولاية الله و حبه عبادة الله و اتباعه فريضة الله و اولياؤه اولياء الله و اعداؤه اعداء الله و حربه حرب الله و سلمه سلم الله عز و جل.

 امالي صدوق: 32.

 رسول خدا(ص) فرمود:

 ولايت علي بن ابيطالب(ع) ولايت خداست، دوست داشتن او عبادت خداست، پيروي كردن او واجب الهي است و دوستان او دوستان خدا و دشمنان او دشمنان خدايند، جنگ با او، جنگ با خدا و صلح با او، صلح با خداي متعال است.

 35- روز ناله نوميدي شيطان

 عن جعفر، عن ابيه(ص) قال:

 ان ابليس عدوالله رن اربع رنات:

 يوم لعن، و يوم اهبط الي الارض،و يوم بعث النبي(ص) و يوم الغدير.

 قرب الاسناد: 10.

 امام باقر(ع) از پدر بزرگوارش امام صادق(ع) نقل كرد كه فرمود:

 شيطان دشمن خدا چهار بار ناله كرد: روزي كه مورد لعن خدا واقع شد و روزي كه به زمين هبوط كرد و روزي كه پيامبر اكرم(ص) مبعوث شد و روز عيد غدير.

 36- ولايت علوي دژ توحيد

 عن النبي(ص):

 يقول الله تبارك و تعالي:

 ولاية علي بن ابي طالب حصني،فمن دخل حصني امن من ناري.

 جامع الاخبار: 52، ح 7.

 پيامبر اكرم(ص) فرمود:

 خداوند مي فرمايد: ولايت علي بن ابيطالب دژ محكم من است، پس هر كس داخل قلعه من گردد، از آتش دوزخم محفوظ خواهد بود.

 37- جانشين پيامبر

 قال رسول الله(ص):

 يا علي انا مدينة العلم و انت بابها و لن تؤتي المدينة الا من قبل الباب... انت امام امتي و خليفتي عليها بعدي، سعد من اطاعك و شقي من عصاك، و ربح من تولاك و خسر من عاداك.

 جامع الاخبار: 52، ح 9.

 رسول خدا(ص) فرمود:

 اي علي من شهر علمم و تو درب آن هستي، به شهر جز از راه درب آن وارد نشوند. ... تو پيشواي امت من و جانشين من در اين شهري، كسي كه اطاعت تو كند سعادتمند است، و كسي كه تو را نافرماني كند، بدبخت است، و دوستدار تو سود برده و دشمن تو زيان كرده است.

 38- اسلام در سايه ولايت

 قال الصادق(ع):

 اثافي الاسلام ثلاثة:

 الصلوة و الزكوة و الولاية،لا تصح واحدة منهن الا بصاحبتيها.

 كافي: 2، ص 18.

 امام صادق(ع) فرمود:

 سنگهاي زيربناي اسلام سه چيز است:

 نماز، زكات و ولايت كه هيچ يك از آنهابدون ديگري درست نمي شود.

 39- ده هزار شاهد

 قال ابو عبد الله(ع):

 العجب يا حفص لما لقي علي بن ابي طالب!! انه كان له عشرة الاف شاهد لم يقدر علي اخذ حقه و الرجل ياخذ حقه بشاهدين.

 بحار الانوار: 37، 140.

 امام صادق(ع) فرمود:

 اي حفص! شگفتا از آنچه علي بن ابي طالب(ع) با آن مواجه شد! او با ده هزار شاهد و گواه (در روز غدير) نتوانست حق خود را بگيرد، در حالي كه شخص با دو شاهد حق خود را مي گيرد.

 40- علي(ع)، مفسر قرآن

 عن النبي(ص) في احتجاجه يوم الغدير:

 علي تفسير كتاب الله، و الداعي اليه، الا و ان الحلال و الحرام اكثر من ان احصيهما و اعرفهما، فآمر بالحلال و انهي عن الحرام في مقام واحد، فامرت ان آخذ البيعة عليكم و الصفقة منكم، بقبول ما جئت به عن الله عز و جل في علي امير المؤمنين و الائمة من بعده، معاشر الناس تدبروا و افهموا آياته، و انظروا في محكماته و لا تتبعوا متشابهه، فو الله لن يبين لكم زواجره، و لا يوضع لكم عن تفسيره الا الذي انا آخذ بيده.

 وسايل الشيعه: 18، 142، ح 43.

 پيامبر اكرم (ص) روز عيد غدير فرمود:

 علي(ع) تفسير كتاب خدا، و دعوت كننده به سوي خداست، آگاه باشيد كه حلال و حرام بيش از آنست كه من معرفي و به آنها امر و نهي كنم و بشمارم. پس دستور داشتم كه از شما عهد و پيمان بگيرم كه آنچه را در مورد علي اميرمؤمنان، و پيشوايان بعد او از طرف خداوند بزرگ آوردم، بپذيريد.

 اي مردم! انديشه كنيد و آيات الهي را بفهميد، در محكمات آن دقت كنيد و متشابهات آن را دنبال نكنيد. به خدا قسم هرگز كسي نداهاي قرآن را نمي تواند بيان كند و تفسير آن را روشن كند، جز آن كسي كه من دست او را گرفته ام (و او را معرفي كردم).

===================================================

منابع

 1- قرآن كريم .

2- امالي شيخ صدوق، كتابخانه اسلاميه.

3- قرب الاسناد، عبد الله جعفر الحميري، آل البيت.

4- مصباح المتهجد، شيخ طوسي، مؤسسة فقه الشيعه.

5- وسايل الشيعه، شيخ حر عاملي، مكتبة الاسلامية.

6- سفينة البحار، شيخ عباس قمي، اسوه.

7- جامع الاخبار، محمد سبزواري، آل البيت.

8- بحار الانوار، علامه مجلسي، دار الكتب الاسلاميه.

9- حماسه غدير، محمدرضاحكيمي، مؤلف.

10- اقبال الاعمال، سيد بن طاووس مؤسسة الاعلمي.

11- اصول كافي، كليني، دار الكتب الاسلاميه.

12- الغدير، علامه اميني دار الكتب الاسلاميه.

برچسب ها :

نظرات

ارسال دیدگاه ها

آدرس ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد ، پر کردن همه فیلدها اجبار است.
خطا : نظر شما ثبت نشد
ارسال انجام شدنظر شما با موفقیت انجام شد